Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. «Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων»

Ιστορία

“H μεγαλύτερη κληρονομιά του τόπου μας, αυτή τουπολιτισμού. Ανήκει στους Ελληνες, αλλά στηρίζει την κουλτούρα όλου του κόσμου…”

Αρχαίοι Φίλιπποι
Ο πρώτος οικισμός στους Φιλίππους αποτελούσε αποικία των Θασίων, ως έτος ίδρυσης αναφέρεται το 360-359 π.Χ. Τρία χρόνια αργότερα (356 π.Χ.) ο Φίλιππος Β’ βοηθά τους κατοίκους να απαλλαγούν από τους Θράκες, δίνει το όνομά του στην πόλη, την αυξάνει πληθυσμιακά, αποξηραίνει τα γύρω έλη και για μία μεγάλη περίοδο η περιοχή ακμάζει. Στη Ρωμαϊκή εποχή και ιδιαίτερα στα χρόνια των Αντωνίνων, ανθίζουν οι τέχνες στους Φιλίππους. Κτίζονται μεγάλες δαπανηρές οικοδομές και υψώνονται αγάλματα και μνημεία που αλλάζουν την υποδομή και την πολιτιστική όψη της πόλης. Το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος επισκέπτεται τους Φιλίππους, διδάσκει εκεί και φυλακίζεται μαζί με τον Σύλλα. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς και πως ερημώθηκαν οι Φίλιπποι. Είναι πολύ πιθανό – σύμφωνα με ιστορικούς και αρχαιολόγους – η ερήμωση να οφείλεται στα έλη που έφταναν μέχρι τα τείχη της. Πριν τις ανασκαφές, τα μόνα ορατά απομεινάρια κτισμάτων ήταν οι πεσσοί της Βασιλικής Β’ και τα τείχη με τους πύργους της ακρόπολης.Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεταξύ άλλων τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες Βασιλική Α’ και Βασιλική Β’, το γνωστό οκτάγωνο με τα ωραία ψηφιδωτά του, τη φυλακή του Απόστολου Παύλου, το θέατρο, το Forum, τα λουτρά, την παλαίστρα, την εμπορική αγορά, τα ιερά των βράχων, ένα μεγάλο υδραγωγείο καθώς και πολλά άλλα υπολείμματα της άλλοτε ένδοξης και ακμαίας πόλης των Φιλίππων.

Θάσος

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Θάσος ανακαλύφθηκε με αφορμή μία από τις πολλές ερωτικές περιπέτειες του Δία. Όταν ο Δίας,μεταμορφωμένος σε ταύρο, έκλεψε την κόρη του βασιλιά της ΦοινίκηςΑγήνορα, την Ευρώπη, αυτός ζήτησε από τους γιους του Φοίνικα, Κίλικα, Κάδμο και τον εγγονό του Θάσο να την αναζητήσουν. Κατά τηδιάρκεια της αναζήτησης ο Θάσος βρέθηκε κάποια στιγμή στο νησί.
Γοητεύτηκε τόσο από τα κάλλη του νησιού και μην μπορώντας να πιστρέψει πίσω χωρίς την Ευρώπη, αποφάσισε να εγκατασταθεί μετη συνοδεία του στο νησί και να του δώσει το όνομά του.Ο Λιμένας ήταν από τα αρχαία χρόνια πρωτεύουσα της Θάσου. Μέροςτης αρχαίας πρωτεύουσας αποκαλύφθηκε έπειτα από εκτεταμένες
ανασκαφές, οι οποίες επιβεβαίωσαν την ακμή που γνώρισε το νησί στα χρόνια της αρχαιότητας. Το αρχαίο λιμάνι της Θάσου πουβρίσκεται μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο ήταν διπλό: ένα κλειστό – το πολεμικό – και ένα ανοιχτό – το εμπορικό, γνωστό καιως Εβραιόκαστρο. Η επικοινωνία μεταξύ τους γινόταν μέσω τριών πυλών της πόλης, από τις οποίες δύο – του Ερμή των Χαρίτων καιτης Θεάς με το άρμα – σώζονται μέχρι σήμερα. Οι ανασκαφές στην αρχαία Αγορά, έφεραν στο φως ένα από τα πιο σημαντικά μνημείατου νησιού, τη Δίοδο των Θεών, η οποία χτίστηκε το 470 π.Χ. αλλά τηςοποίας τα ανάγλυφα αποσπάστηκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μεταφέρθηκαν στο μουσείου του Λούβρου.

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου χτίστηκε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. σε φυσική κοιλότητα, με πανοραμική θέα της θάλασσας και αποδεικνύειτο ευγενές πνεύμα των Θασιτών όσον αφορά στις τέχνες και τονπολιτισμό. Το θέατρο χωράει 2 με 3 χιλιάδες θεατές. Ο Θασίτης Λυσίστρατος αφιέρωσε το προσκήνιο, το οποίο χτίστηκε τον 3οαιώνα π.Χ, στον Διόνυσο. Οι Ρωμαίοι ανακατασκεύασαν το θέατρο από τον 1ο αιώνα και το χρησιμοποίησαν για μονομαχίες. Μόνοτο προσκήνιο παρέμεινε στη θέση του, του οποίου οι κυρτωμένες μετώπες του απεικονίζουν λατρεμένους θεούς.Άλλο ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του νησιού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολλά αρχαιολογικά και μεσαιωνικάμνημεία, είναι η Αλυκή. Στην πίσω πλευρά της, σώζονται ακόμη τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού, καθώς και το αρχαίο ιερό με δυοκτίσματα, τα οποία κατασκευάστηκαν στα μέσα του 7ου π.Χ. αι. Στην ακρη της χερσονήσου της Αλυκής λειτουργούσαν από τον 6ο αιώναπ.Χ. έως τον 6ο μ.Χ. αιώνα λατομεία μαρμάρου, σημάδια των οποίωνείναι ορατά μέχρι σήμερα.

© Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Go to Top
eXTReMe Tracker