Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. «Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων»

Δρόμοι της πίστης

“Δρόμοι της πίστης,του θρησκευτικού συναισθήματος… Ναοί λατρείας που μας ευλόγησανκαι γίνανε στύλοι ακλόνητοι της ορθοδοξίας”

Παναγία Εικοσιφοίνισσα
Στη βόρεια πλευρά του κατάφυτου όρους Παγγαίου, σε μία θαυμάσια τοποθεσία, σε υψόμετρο 753 μέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Το όνομα της Μονής, κατά μία από τις τρεις εκδοχές, οφείλεται στο θαύμα της εικόνας της Παναγίας, η οποία έλαμπε και σκορπούσε φως φοινικούν, δηλαδή κόκκινο, όπως η πορφύρα των Φοινίκων. Απ’ αυτό προέρχεται και η ονομασία: Εικών φοινίσσουσα – Εικών-φοίνισσα – Εικοσιφοίνισσα.
Πρώτος κτήτορας της μονής αναφέρεται ο όσιος Γερμανός, μοναχός από τους Αγίους Τόπους, που ήλθε στο Παγγαίο, πιθανότατα στο δεύτερο μισό του 9ου αι. Η Μονή γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην εποχή του Πατριάρχη Διονυσίου Α’ (1467-1472 και 1489-1491), στην οποία αποσύρθηκε μετά την οριστική του παραίτηση από τον πατριαρχικό θρόνο και θεωρείται ο δεύτερος κτήτοράς της. Σήμερα αποτελεί προσκύνημα πλήθους πιστών που έρχονται να τιμήσουν την ‘αχειροποίητο εικόνα της Θεοτόκου’ και να ηρεμήσουν μέσα στο γαλήνιο περιβάλλον της.

Λυδία η Φιλιππισία
Στον Ζυγάκτη ποταμό, δυτικά των Αρχαίων Φιλίππων, υπάρχει το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, της πρώτης Ελληνίδος και Ευρωπαίας που βαπτίσθηκε από τον Απόστολο Παύλο κι έγινε το πρώτο σκαλοπάτι της Ευρωπαϊκής μας Ηπείρου για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Η Αγία Λυδία η Φιλιππισία διάλεξε να βαπτιστεί στο ποταμό Ζυγάκτη, μαγεμένη από τον ίσκιο των θεόρατων βουνών. Το Βαπτιστήριο είναι μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας και αποτελεί πόλο έλξης των χριστιανών όλου του κόσμου, προσκύνημα των απογόνων των Φιλιππησίων, ιερό χώρο προσευχής και καθαγιασμένο από τους Αποστόλους τόπο λατρείας. Συνδεόμενο και τοπικά με τα πρώτα χριστιανικά μνημεία των παρακείμενων Φιλίππων εξυπηρετεί τις λατρευτικές και ποιμαντικές ανάγκες της τοπικής και καθολικής Εκκλησίας.

Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου
Η Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, από τις πιο όμορφες μονές τηςΘάσου, βρίσκεται πάνω στον περιφερειακό δρόμο του νησιού, ανάμεσα σε Αστρίδα και Αλυκή και στην κυριολεξία κρέμεται από τα βράχια, και δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται πάνω από την θάλασσα. Κτίστηκε το 1.080 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Θάσου. Την ίδρυσε η αγιορείτικη Μονή Φιλόθεου και η ύπαρξή της αναφέρεται για πρώτη φορά το 1287 σε κάποιο επίσημο έγγραφο.
Είναι μια μονή αφιερωμένη στον προστάτη του νησιού, Αρχάγγελο Μιχαήλ και ξεχωρίζει για το κομμάτι Τιμίου Ήλου, μέρους δηλαδή ενός από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταύρωση του Χριστού και το οποίο φυλάσσεται στο εσωτερικό της ως ‘κόρη οφθαλμού’. Η μοναδικότητα και η Χάρη αυτού του κειμηλίου έγινε αιτία μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών. Οι πιστοί αφιέρωναν για να μνημονεύονται τα ονόματα τους . Ιδιαίτερα οι θεοσεβείς θεολογίτες έδειχναν τη μεγάλη τους ευλάβεια στο Μιχαήλ Άγγελο δωρίζοντας στη μονή κτήματα σπίτια αλλά μερικές φορές και ολόκληρες τις περιουσίες τους με αποτέλεσμα το μοναστήρι να αποκτήσει πολύ μεγάλη περιουσία.
Το 1927 που ψηφίστηκε ο αγροτικός νόμος περί απαλλοτριώσεων των μετοχίων Θάσου και Λήμνου όλη η κτηματική περιουσία του μοναστηριού μοιράστηκε σε 72 ακτήμονες. Το 1974 ήρθαν μοναχές οι οποίες μαζί με έναν φιλοθείτη ιερομόναχο εργάστηκαν σκληρά και μεταμόρφωσαν το μοναστήρι που μέχρι τότε είχε μείνει έρημο. Από τότε η Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου λειτουργεί ως γυναικείο ησυχαστήριο που εξαρτάται πνευματικά από τη μονή Φιλοθέου στο Άγιο Όρος.

Άγιος Ελευθέριος
Η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου βρίσκεται στο δρόμο από τα Λιμενάρια προς τις Μαριές. Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τον 2o αιώνα μ. Χ. Ορφανός από πατέρα,ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία. Το έτος 182 μ.Χ.,
με κοινή ψήφο κλήρου και λαού, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης. Η φήμη της αρετής του έφτασε μέχρι τη Βρεττανία. Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξήγειρε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Ελευθέριος τον έλεγξε θαρραλέα. Τότε διατάχθηκε ο μαρτυρικός θάνατός του, μαζί με τη μητέρα του Ανθία. Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος
πέρασε «εις την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού».

Εβραιόκαστρο
Αυτή η περιοχή βρισκόταν στη βορειοανατολική άκρη του εμπορικού λιμανιού της αρχαίας Θάσου. Σε αυτό το ακρωτήρι, αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη λατρεία των πατρογονικών θεών, όπως ο Δίας, η Αθηνά, η Άρτεμη, οι Νύμφες και ο Ήφαιστος. Σε έναν μικρό βράχο βρισκόταν το άδυτο των ‘πατρογονικών θεών’, που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ.. Αργότερα, μια πρόωρη χριστιανική βασιλική ανεγέρθη στην ίδια περιοχή χρησιμοποιώντας υλικά από το άδυτο.
Σήμερα υπάρχει ένα γραφικό παρεκκλήσι, αφιερωμένο στους Αγίους και τους Αποστόλους και υπολείμματα των αρχαίων κτιρίων. Από εδώ, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα γραφικά ελληνικά ηλιοβασιλέματα.

© Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Go to Top
eXTReMe Tracker