Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. «Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων»

Παγγαίο

Το Παγγαίο, αιώνιο κι ακατάλυτο από τον χρόνο, προκαλεί τους επισκέπτες του αν μη τι άλλο να υποκλιθούν στο μεγαλείο της φύσης. Αποτελεί στη Βόρεια Ελλάδα από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας και από τα βάθη των αιώνων το σημείο αναφοράς μιας πλουτοφόρας και μεσοποτάμιας χώρας μεταξύ των ποταμών Στρυμόνα και Νέστου. Ονομάζεται «Χρυσοφόρον» στα χρόνια του Φιλίππου του Β’ και το χρυσάφι του βουνού και η πλούσια ξυλεία του συντελούν να κατασκευαστούν χίλιες τριήρεις που στηρίζουν την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Με έντονες ακόμη Διονυσιακές και Βακχικές καταβολές, προσφέρεται για πεζοπορία καθώς υπάρχουν πολλά αξιόλογα μονοπάτια (Αυλής, Εικοσιφοίνισσας, Νικησιανής, Μεσορόπης, ‘Μαύρα νερά’ κ.ά), κορυφές κατάλληλες για αναρρίχηση, ενώ συναντάει το διεθνές μονοπάτι Ε4 και το ευρωπαϊκό Ε6. Από τις επιβλητικές και μυστηριώδεις κορυφές του, ξεχύνονται δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς, που σκεπάζουν πλαγιές και ρεματιές.
Η μεγάλη βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, παρουσία αρκετών ενδημικών και σπάνιων φυτών, αναδεικνύουντην οικολογική του σημασία. Έχει χαρακτηριστεί ‘μόνιμο καταφύγιο αγριας ζωής’ και περιλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχέςτου Δικτύου Φύση (NATURA) 2000. Στα φυλλοβόλα δάση των χαμηλότερων ζωνών φωλιάζουν αρπακτικά, όπως ο φιδαετός καιο σταυραετός, ενώ στις βραχώδεις περιοχές έχουν παρατηρηθεί ο χρυσαετός και ο πετρίτης.

© Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Go to Top
eXTReMe Tracker