Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. «Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων»

Λεκάνη – Νέστος

Στα ορεινά όρια του Νομού Καβάλας με το Νομό Ξάνθης, βρίσκονται τα Στενά του Νέστου. Πρόκειται για ένα αληθινό μνημείο της φύσης,που διαθέτει τόση ομορφιά και μαγεία, όση πολύ λίγες περιοχές της χώρας μας. Ο Νέστος κυλά ήσυχα σαν φίδι, κατεβαίνοντας τοβουνό και ολόγυρα στις όχθες, η πλούσια βλάστηση οργιάζει.
H περιοχή είναι συνολικής έκτασης 23.800 στρεμμάτων και εξαιτίαςτης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας έχει χαρακτηριστεί ως ‘Αισθητικό δάσος’. Πανύψηλα δέντρα, σπηλιές στα βράχια, παραλίες με άμμοκαι άγρια ζώα, συνθέτουν το σκηνικό το οποίο θαρρείς μετά από κάθε μέτρο γίνεται όλο και πιο όμορφο. Οι περιηγητές του Νέστου, έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν στο φυσικό τους περιβάλλον,σπάνιας ομορφιάς αγριολούλουδα όπως οι ορχιδέες. Ακόμα οιφίλοι της φύσης και των σπορ μπορούν να απολαύσουν το ποτάμιπερπατώντας δίπλα σε αυτό, πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, η διασχίζοντας το με καγιάκ. Όσο κατηφορίζουμε προς τη θάλασσα τοτοπίο αλλάζει . Πληθώρα πουλιών κυβερνά το χώρο. Οι χαλκόκοτες και οι αγκαθοκαλημάνες αποσπούν την προσοχή του επισκέπτη με την σπάνια ομορφιά τους, καθώς μια έκταση 70.200 στρεμμάτων γύρω από την περιοχή έχει κηρυχθεί ως ζώνη προστασίας.
Το δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί ‘ΥδροβιότοποΔιεθνούς σημασίας, προστατεύεται από την συνθήκη Ramsar ως περιοχή Ειδικής Προστασίας και Ειδικά Προστατευόμενη ΜεσογειακήΠεριοχή, ενώ ανήκει επίσης και στο Δίκτυο Φύση (Natura) 2000 και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας &Θράκης. Εκτείνεται από τη Νέα Καρβάλη έως τα Άβδηρα, ενώ εκείβρίσκεται και το παραποτάμιο δάσος γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος Κοτζά Ορμάν). Πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων είναι ταχαρακτηριστικά του, που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα, και εδώβρίσκουν καταφύγιο ή τροφή 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών ενώ αρκετά είναι και τα είδηψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα.
Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία και κάθε είδους εξερεύνηση. Είναι, μάλιστα, ήπια διαμορφωμένημε στέγαστρα, πάγκους και χώρους ανάπαυσης έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι ομορφιές της χωρίς να αλλοιώνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της.

© Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Go to Top
eXTReMe Tracker